top of page

"Ik moet zoveel!"

Een veel gehoorde zin in onze maatschappij. Een maatschappij, die bestaat uit vlug even dit, vlug even dat, werk, eventuele kinderen naar de opvang, koken, huis schoonmaken, nog even wat tv ter ontspanning en dan maar naar bed. En dan niet kunnen slapen, omdat je hoofd nog aan het tollen is van zoveel drukte iedere dag.

Want we moeten zoveel. Maar van wie moeten we eigenlijk alles wat we denken te moeten? Moet dat omdat het nu eenmaal de wet is, waar we echt niet onderuit komen, of moet iets, omdat het door onszelf opgelegd wordt? Omdat het "zo hoort", of omdat we denken dat iets van ons verwacht wordt?


Natuurlijk moet er gewerkt worden, om een boterham te kunnen eten, om een hypotheek of huur te kunnen betalen, kleding, vakantie... Ik vraag me alleen soms wel eens af of we ook niet heel veel moeten, omdat we onszelf willen bewijzen. Omdat we moeten laten zien aan de buitenwereld hoe hard we wel niet kunnen werken, wat we allemaal wel niet kunnen kopen en hoevaak we wel niet op een luxe vakantie kunnen.


Veel spullen worden gekocht, omdat het hip is, omdat het mooi is, omdat het cool is, maar is het ook nodig? En is iets wat minder groot, hip of cool is, dan niet goed genoeg?


"Moet" je echt zoveel uren werken, om te kunnen zorgen voor je basic behoeften? Of "moet" je zoveel uren werken om er vooral een mooi uitziend leven voor de buitenwereld op na te kunnen houden?


Deze vragen liggen bij veel mensen best gevoelig merk ik wel eens. Wanneer ik het vraag aan mensen, wordt er vrij snel defensief gereageerd. "Ja, natuurlijk moet ik. Ik heb echt geen andere keuze!" Vaak vraag ik dan toch om daar nog eens heel goed over na te denken.


Schrijf eens op wat je allemaal "moet" in je leven. En schrijf achter ieder ding wat moet, waarom en/of van wie dat moet. En kijk daarna nog eens of je echt alles moet wat je denkt te moeten.


Want misschien ontstaat er wel gewoon plek voor dingen, die mogen en niet perse moeten. En begrijp me niet verkeerd, wanneer je als alleenstaande ouder voor kinderen moet zorgen met alles wat daarbij komt, zul je inderdaad op veel niveaus wel moeten.

Het leven in Nederland is ontzettend duur en met een klein salaris kun je soms maar net het hoofd boven water houden.


Maar ik denk, dat dit misschien niet de mensen zijn die ik wil aanspreken op hun "moeten". Zo vaak hoor ik mensen, die prima rondkomen met hun salaris en het (ogenschijnlijk) prima voor elkaar hebben, dat ze nog zoveel moeten en niet kunnen rusten.


Dan vraag ik nogmaals: moet je echt, omdat het moet? En zo ja, van wie moet dat dan en waarom? En is de reden waarom je dingen moet doen meer waard dan je mentale en fysieke gezondheid?


Is al het moeten echt zo nodig en is het het waard je gezondheid daarvoor op het spel te zetten? Wanneer je moe bent, het gevoel hebt geen energie meer te hebben, 's nachts wakker ligt van alle stress, je prikkelbaar bent en reageert naar je omgeving, maak dan eens dat lijstje waar ik het eerder over had.


Schrijf gewoon eens op wat je allemaal moet. Of dat nu van jezelf is, de overheid, de mensen om je heen, wie dan ook. Schrijf op. Schrijf de reden op en ga dan eens na of het alle mentale en fysieke problemen waard is.


Sta je er namelijk wel eens bij stil, dat de fysieke problemen, die je misschien hebt, vaak ook voortkomen uit mentale stress en uitputting? Veel fysieke klachten hebben hun oorzaak in een leefstijl met ongezond eten, niet bewegen, maar vooral ook teveel stress.


En wanneer je ontdekt, dat er veel zogenaamd moet voor een ander, maar niet voor jezelf, dan ontstaat er vrijheid. Vrijheid, om je tijd ook te besteden op een manier, die jij leuk vindt. Omdat je er blij van wordt, omdat je dan eindelijk even kunt rusten en bijkomen.


Vind je het moeilijk, om hierin stappen te maken of zie je door alle bomen het bos niet meer? Laat me je helpen! Door je mee te nemen naar de natuur, waar alles vanzelf al veel rustiger is. Door naar je te luisteren zonder oordeel en je met het stellen van de juiste vragen en/of het doen van een oefening inzichten te krijgen, waarmee je weer verder kunt.


Zodat je naast alle dingen die moeten, ook weer oog krijgt voor dingen die mogen. Gewoon, omdat het kan. Omdat je het nodig hebt. Omdat je er blij van wordt. Want je bent het waard, goed voor jezelf te zorgen.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page