top of page

Je hoort me wel, maar luister je ook echt?

Vanochtend zag ik een quote voorbij komen met ongeveer dezelfde inhoud. Als coach sprak het me meteen aan, want ik heb het al vaker gehoord: "mensen horen me praten, maar ik heb vaak het gevoel dat ze niet écht luisteren".


Vaak realiseren we ons niet dat het twee verschillende dingen zijn. We horen van alles, maar slaan we de informatie ook echt op? Begrijpen we wat er eigenlijk door onze oren als informatie opgenomen wordt?


We hebben het druk, druk, druk en rennen maar door. Af en toe stoppen we even en zitten we met partner, vriend of vriendin, familielid of collega. De eerste vraag is dan vaak: "hoe is het met jou?", of tenminste, dat hoop je dat er gevraagd wordt.


Toch is dat ook heel vaak een vorm van beleefdheid. We vragen hoe het met iemand is, maar hebben niet altijd tijd en/of interesse in het échte verhaal. En wanneer er dan wel tijd en/of interesse is, dan luisteren we niet om te begrijpen, maar hebben we in ons hoofd de "oplossing" al klaar en kunnen we niet wachten dat te delen.


We horen wel, maar luisteren niet echt. Want niet alles hoeft meteen opgelost te worden; niet alles heeft meteen een antwoord nodig.


Wanneer je een volgende keer iemand ziet, waarmee je afgesproken hebt of zomaar tegenkomt op straat, ben je dan eens bewust van jezelf. Heb je überhaupt wel tijd voor een antwoord? Want wanneer je dat niet hebt, kun je misschien beter de vraag "hoe gaat het?" niet eens stellen en alleen groeten.


Want het geeft iemand (in mijn ogen) een rotgevoel, wanneer iemand vraagt hoe het met je is of wat jouw mening over iets is en er niet geluisterd wordt. Wanneer je gesprekspartner alweer afgeleid is, om zich heenkijkt of een snel antwoord geeft, zodat hij of zij weer verder kan.


En wanneer je dan de tijd hebt voor de ander, lúister dan echt en hoor niet alleen. Probeer niet meteen met oplossingen te komen, maar kijk of een tweede vraag nodig is om écht te begrijpen wat de ander zegt. Zodat de ander zich écht gehoord voelt.


Horen en luisteren zijn twee heel verschillende dingen. Heb jij vaak het gevoel, dat mensen je wel horen, maar niet echt luisteren? Ik neem je graag mee voor een wandeling in de natuur. Ik hoor je, ik luister naar je en samen kijken we in alle rust wat jouw antwoord zou kunnen zijn. Een antwoord, waar je zelf bij komt door nieuwe inzichten, die vaak door de natuur prachtig weergegeven worden.


Je bent van harte welkom! 👣5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nog 3 weken te gaan...

...en dan zijn we weer terug in Nederland en ben ik helemaal klaar, om mijn eigen bedrijf serieus te beginnen. Vorig jaar, begin 2023, heb ik mijn opleiding tot wandelcoach afgerond, maar gooide mijn

Comentarios


bottom of page