top of page

Wandelen is het beste medicijn...

Hippocrates wist het al: wandelen is het beste medicijn. Gestresst, boos, verdrietig, weet je niet welke keuze je moet maken? Ga naar buiten, ga een eindje wandelen en kom als vanzelf tot rust.


"Loop je hoofd leeg", hoor je wel eens en dat gebeurt bijna vanzelf. Door je ene voet voor de andere te zetten ga je uit je hoofd en kom je weer (letterlijk) met twee voeten op de grond. En dat is nodig, om alles weer even vanuit het juiste perspectief te zien.


Wat soms een groot probleem lijkt, valt vaak ineens een stuk beter te behappen na een (flinke) wandeling, waarbij je voor jezelf even wat dingen op een rijtje hebt kunnen zetten.


Hierbij kan het helpen, wanneer je af en toe even stilstaat en ziet hoe alles gewoon doorgaat, wat je probleem ook is. Wanneer je in een stad loopt zie je hoe alles en iedereen zijn of haar ding doet, hoe het verkeer doorgaat. Loop je in de natuur, dan hoor je de vogels nog steeds fluiten en de wind waaien, wat er ook aan de hand is in de wereld of in jouw hoofd.


Wanneer je je dat eenmaal realiseert, kan dat voor een ander perspectief zorgen, wat je helpt om het leven weer even wat lichter te zien.


Je hoort het ook van veel mensen, die bijvoorbeeld thuis zijn komen te zitten met een burnout; wandelen helpt in veel gevallen weer tot rust te komen. Met of zonder muziek of podcast. Dat is een persoonlijke keuze en is een kwestie van uitproberen. De een wordt rustig van stilte, de ander wordt daar juist onrustig van. Hetzelfde geldt voor muziek of een podcast. Soms hangt het ook gewoon af van je stemming.


Ik heb dagen, dat ik niets liever wil dan stilte, terwijl ik op andere momenten het liefst zoveel mogelijk muziek of reuring om me heen heb. Dat is iets wat je voor jezelf uit kunt vinden.


Probeer er ook tijd voor te maken. We denken vaak, dat we geen tijd hebben voor een wandeling of iets anders voor onszelf. Maar bekijk eens hoeveel tijd je spendeert aan je telefoon, televisie, of andere dingen, waar je niet perse van opknapt en/of energie uit haalt. Het is maar net waar je je prioriteiten legt. De hoogste prioriteit mag jijzelf zijn. Want wanneer jij niet voor jezelf zorgt, wie gaat het dan doen? Jij bent de enige in de hele wereld, die weet wat je het liefst zou willen, hoe je je echt voelt en diep van binnen weet je vaak ook wel hoe je voor jezelf moet zorgen


Ga dus lekker naar buiten en loop gewoon. De ene voet voor de andere, wanneer je het moeilijk vindt te beginnen. Het hoeft niet ver, het hoeft niet snel. Begin maar gewoon en voel hoe je al na een kort wandelingetje van 10 minuten lekkerder in je vel zit.


Laat het wisselvallige weer van de laatste tijd je niet tegenhouden. Wat wandelen betreft bestaat slecht weer niet. Slechte kleding en slechte voorbereiding wel. Wordt er een buitje of wat wind voorspeld? Neem een klein rugzakje mee en stop daar een regenjack in. Zorg dat je schoenen aan hebt die lekker zitten en tegen een stootje kunnen en neem wanneer je wat langer gaat lopen een kleine snack mee en wat water. Een banaan of een andere stuk fruit, wat noten... Het hoeft niet ingewikkeld te zijn allemaal.


Spreek gewoon met jezelf af, dat je deze week even lekker gaat wandelen. Gewoon, omdat het kan, omdat je je er beter door gaat voelen, omdat het goed voor je is. Succes deze week en wandel ze!


9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page